.3300 Eger, Zalár u. 1-3.
.evatzrt@evatzrt.hu

Környezetvédelem

A távhőszolgáltatás környezetvédelmi jelentősége

Az egyre bővülő, gyarapodó városok, nagyvárosok levegőminőségének romlásában a gépjárműforgalmat követően, kétségtelenül az energiatermelés, ezen belül is a fűtési energiatermelés játssza a főszerepet. A lakosság a levegő rossz minőségének nemcsak szenvedő alanya, de okozója is lehet.

A távhőszolgáltatás nagyban hozzájárulhat a levegőtisztaság megóvásához.

Az Európai Unió országaiban az 1973-as olajválságot követő időszakban, energiahatékonysági és környezetvédelmi célokkal összhangban, a távhőellátás igen jelentős fejlődést mutatott. Bécsben például néhány jelentéktelen szigetüzemből, 20 év alatt, a sűrűn lakott városrészekre kiterjedő, egységes távhőellátó hálózat jött létre. Jelenleg is évente több mint tízezer lakást kapcsolnak be a távhőszolgáltatásba. Ez a siker nagyrészt annak köszönhető, hogy kényelmes, biztonságos és környezetbarát fűtési módról van szó.

A távhő tehát korántsem a múlt, inkább az átgondolt fejlesztések eredményeként elérhető jövő, tiszta, biztonságos és egy-egy város energetikai szempontjait messzemenően kiszolgáló fűtési mód.

Tiszta, hiszen, mindenki számára egyértelmű, hogy ha egy épületben távfűtés van, akkor az épülethez maga a hő érkezik, helyben semmilyen tüzelőanyagot nem égetnek, káros anyag nem jut a levegőbe. Az elszórtan elhelyezkedő, nagyszámú, alacsony kibocsátási magasságú kémények jóval nagyobb szennyezést okoznak a helyi környezetnek, mint a jól ellenőrzött, koncentrált, nagy magasságú kibocsátási források. Levegővédelmi szempontból fontos, hogy a környezetvédelmi hatóság által rendszeresen ellenőrzött, nagyméretű, ipari tüzelőberendezések jó hatásfokkal, optimális tüzeléstechnikai paraméterekkel üzemelnek, így csökkentve a levegőbe kerülő szennyező anyagok mennyiségét.

Biztonságos, hiszen a gázfűtéses lakásokkal ellentétben, egy távfűtéses lakásnál nem okozhat balesetet, halált a lakótérbe visszaáramló égéstermék.

A hagyományos fűtési módokkal szemben a távhőszolgáltatásnak, az előzőekben felsoroltakon túl, környezetvédelmi szempontból nagy előnye, a kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés megvalósíthatósága. A kapcsolt energiatermelés lehetővé teszi, hogy a külön hő- és villamos-energia termelésnél kedvezőbb tüzelőanyag felhasználással, jobb hatásfokon történhessen a kétféle termék előállítása. A kisebb tüzelőanyag felhasználás, azon kívül, hogy a gazdaságosságot javítja, csökkenti a környezetbe juttatott szennyezőanyag mennyiségét.

A távhőszolgáltatás tulajdonképpen nem más, mint világszínvonalú hőközponti technika, párosítva a mai kényelmi és elszámolási igények szerint kialakított épületfűtési, használati melegvíz-ellátó rendszerekkel, ami egyedülálló életminőség alapjául szolgálhat felhasználói számára. A város oldaláról tekintve pedig a villamosenergia-termeléssel kapcsoltan termelt hőenergiát használó távhőszolgáltatás a modern városüzemeltetés alappillérének tekinthető.

Végezetül, nem szabad megfeledkezni a kiotói egyezményről sem. A tudóstársadalom jelentős része ma már egyetért abban, hogy a klímaváltozásért az emberi tevékenység is felelős. Az egyezmény lényege, hogy a globális felmelegedés miatt az emberiségnek drasztikusan vissza kell fognia az üvegházhatást okozó anyagok atmoszférába juttatását. Természetesen a távhőszolgáltatás nem gyógyír e világméretű problémára, de fontos lépés lehet. Sok kis kémény sok káros anyagot juttat a környezetbe, ezért ha az emberek átlátják a távfűtésnek a környezetünkre gyakorolt jótékony hatását, akkor mindenki, aki ezt a fűtési módot használja, érezheti, hogy hozzátesz valamit környezete, városa tisztaságához.

Fűtőmű

.3300 Eger, Malomárok u. 28.
.36 536-266
.36 536-277
.futes@evatzrt.hu


JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Nyomtatás

Kapcsolat

.3300 Eger, Zalár u. 1-3.
.36 511-777
.36 516-017
Nyomtatás