Kondenzációs kazán telepítése
az EVAT Zrt. Malomárok utcai fűtőművébe 

KEHOP-5.3.1-17-2017-00010

Kedvezményezett neve: NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.

A projekt címe: Kondenzációs kazán telepítése az EVAT Zrt. Malomárok utcai fűtőművébe  

A szerződött támogatási összege: 74 512 444 Ft 

A támogatás mértéke: 50 % 

A Projekt fizikai befejezésének határideje: 2020.01.31. 

A projekt azonosító száma: KEHOP-5.3.1-17-2017-00010 

Köszöntő:


Üdvözöljük a " Kondenzációs kazán telepítése az EVAT Zrt. Malomárok utcai fűtőművébe " című projekt oldalán!

A projektet az EVAT Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Zrt. és az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság konzorciuma valósítja meg.

A projekt bemutatása:


Egerben az EVAT Zrt. távhőtermelői és távhőszolgáltatói működési engedéllyel rendelkezik. Alapvető feladatai a hőenergia termelése, elosztása, értékesítése, fűtés- és használati melegvíz-szolgáltatás, valamint hőtermelő, hőelosztó és hőfelhasználó berendezések létesítése, fenntartása, javítása és üzemeltetése.

Az EVAT Zrt. több korszerűtlen alacsony hatásfokú kazánból biztosítja Eger távhőellátását. A kicserélendő kazán közel 45 éves, hatásfoka alacsony, azonban mégis szükséges a működtetése.

A projekt tárgyát képező elbontandó kazán 8 MW kimenő teljesítményű, hatásfoka legfeljebb 91 %-ra becsülhető. Mivel fűtési időszakban alaphőfárrásként üzemel ezért csúcskihasználási óraszáma 3950, mivel ugyancsak fűtési időszakbeli alaphőforrás lesz. A kazán új füstgáz vezetékeket, szükség esetén füstgázhangtompítót kap és egy meglévő nemrégen létesült kondenzációra is alkalmas DN 800 kéménybe köt, amelyen jelenleg két kisebb teljesítményű gázkazán található. E két kazánhoz szükséges egy újabb kéményt létesíteni, mivel a három kazán nem köthető egy kéményre. A meglévő falazott téglakémény pedig nem alkalmas kondenzációs üzemre.
A kazán beépítésére az EVAT Zrt. Malomárok utcai fűtőművében egy közel 45 éves hasonló teljesítményű (FK2 jelű) forróvizes gázkazán helyén kerül sor. A projekt meghiúsulását akadályozó tényező nem ismert.

A projekt megvalósulásával csökken a kazánház földgázfelhasználása, javul a távhőszolgáltatás versenyhelyzete.

A projekt megvalósítására várhatóan 2017-2018. közötti időszakban kerül sor, így a 2018-as évben már jelentkeznek a jobb hatásfokú hőtermelés előnyei.
A projekt keretében egy új, korszerű 8 MW teljesítményű kondenzációra is alkalmas kazán beépítése történik, melynek elhelyezése az EVAT Zrt. Malomárok utcai telephelyén tervezett. A kazán hatásfoka 96%, kihasználási óraszáma 3950, mivel fűtési időszakbeli alaphőforrás lesz.

A tervezett projekt céljai és tervezett eredményei:
  • Éves átlagban mintegy 6 511 GJ földgáz tüzelőhő csökkentése,
  • Hozzájárulás az ÜHG kibocsátás csökkenéséhez mintegy 479,5456 t CO2/év értékben.
  • A távhőszolgáltatás versenyképességének növelése, további fejlesztések megalapozása, példa mutatása további projektekhez, ideértve a beruházói üzemeltető szervezet konstrukcióját is.

Galéria

Kivitelezés

Kapcsolat:
EVAT Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Zrt.
Kis-Tóth Roland vezérigazgató
Zsebe Albert távhő divízió vezető